Heeft u last van een vermoeid gevoel? Hoofdpijnklachten? Of moet u steeds uw wenkbrauwen optrekken om goed te kunnen zien? Dan is een wenkbrauwlift wellicht iets voor u. Door huidverslapping kunnen de wenkbrauwen wat zijn gaan zakken. Een wenkbrauwlift zorgt weer voor een frisse blik en een minder zwaar gevoel in het voorhoofd.
VOOR DE INGREEP
Tijdens het eerste gesprek bespreekt u samen met dr Jurgens uw klachten en verwachtingen ten aanzien van de behandelingen. Dr Jurgens onderzoekt uw voorhoofd en bespreekt de mogelijkheden. Uiteraard worden er foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen en het resultaat na de behandeling goed mee te kunnen vergelijken. Als laatste worden de risico’s besproken en wat u kunt doen voor het beste resultaat.
DE INGREEP
Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling.
- De klassieke voorhoofdslift. Daarbij wordt in de haargrens een reepje huid verwijderd, van oor tot oor. Hierdoor wordt het voorhoofd én de wenkbrauwen opgetrokken. Het litteken valt weg in de haargrens. De keuze is afhankelijk van de hoogte van uw voorhoofd. Nadeel van deze ingreep is dus wel een lang litteken. Dit maakt deze ingreep niet voor iedereen geschikt.
- De endoscopische voorhoofdslift. Met een kijkoperatie worden ‘botankertjes’ geplaatst, die het voorhoofd en de wenkbrauwen optrekken. U heeft drie tot vijf kleine littekentjes in de haargrens. De lange termijnresultaten zijn echter wel wisselend.
- De directe wenkbrauwlift. Hierbij wordt een reepje huid direct boven de wenkbrauwen weg gehaald. Het litteken zit in de rand van de wenkbrauwen. Deze ingreep wordt vooral bij oudere mannen uitgevoerd, die al veel huidlijnen in het voorhoofd hebben. Het litteken valt bij hen dan niet op.
- De laterale wenkbrauwlift (Fogli lift). Daarbij wordt alleen het buitenste (laterale) deel van de wenkbrauwen gelift, omdat alleen dit deel wat gezakt is. Hierbij wordt een klein reepje huid weg gehaald . Het litteken zit in de haargrens.
Welke ingreep het beste resultaat oplevert hangt af van uw persoonlijke situatie. Afhankelijk van de behandelmethode is er een plaatselijke verdoving of een narcose nodig.
NAZORG EN HERSTEL
Na de ingreep wordt u naar het herstelruimte gebracht. Heeft u een plaatselijke verdoving gehad dan mag u kort hierna naar huis. Heeft u narcose gehad, dan kunt u in de loop van de dag weer naar huis. De huid voelt in het begin strak aan en het voorhoofd is wat gezwollen. Ook een bloeduitstorting is normaal. Deze effecten verdwijnen na een paar dagen. Na 1 tot 2 weken is het voorhoofd hersteld.
Houdt u voor het beste resultaat rekening met het volgende:
- koelen: de eerste twee dagen is het prettig om het voorhoofd te koelen met een zakje diepvriesdoperwten of een coolpad. Stop de doperwten in een boterhamzakje en vervolgens in een handdoek of washandje, zodat het niet te koud aanvoelt. Doe dit gedurende de dag een aantal maal gedurende 15 minuten, zoveel als prettig voelt.
- pijnstilling: meestal is paracetamol de eerste dag voldoende.
- douchen: U mag de dag na de operatie douchen. Probeer de ogen wel droog te houden. Mochten ze toch nat worden, dan dept u de hechtpleisters droog, zodat deze goed blijven zitten.
- werken: over het algemeen geldt dat u na ongeveer drie dagen alweer kunt werken. Bij zwaar lichamelijk werk moet u rekening houden met 1 week.
- sporten: Het is aan te raden om de eerste week niet te sporten.
- make-up: het gebruik van make-up is bij een genezen huid weer toegestaan.
- littekenzalf: Bij normale genezing mag u vanaf 4 weken na de operatie moment het litteken voorzichtig met littekenzalf insmeren om het soepel te houden.
CONTROLE
Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens terug voor controle. De eerste controle is bij de consulente na vijf tot zeven dagen na de operatie. Zij beoordeelt de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Na ongeveer twee maanden wordt het eindresultaat door dr Jurgens beoordeeld.
RISICO’S
Elke ingreep, hoe klein ook, heeft risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een wenkbrawlift kunnen er ook specifieke complicaties optreden. Daarbij kunt u denken aan asymmetrie (het linker- en rechter zijn niet precies gelijk) of aan een wonddehiscentie (wondranden die niet mooi op elkaar aansluiten).
KOSTEN
Een wenkbrauwlift wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda