Vervangen van prothesen

Heeft u borst prothesen en hier klachten van zoals pijn? Of zien uw borsten er niet meer zo mooi uit ondanks de prothesen? Dan kan een wissel van prothesen een oplossing zijn. Eventueel kan het uw wens ook zijn om de prothesen slechts te verwijderen en te vervangen door lipofilling met uw lichaamseigen vet. Of moet er misschien een borstlift plaatsvinden? Dit kan allemaal besproken worden in een gesprek met dr Jurgens. Maak hier een afspraak.

 

VOOR DE OPERATIE

Tijdens het eerste gesprek bespreekt u samen met dr. Jurgens wat uw wensen zijn. Dr Jurgens neemt de maten van uw borsten op en bekijkt in welke mate sprake is van kapselvorming. Bij een prothesewissel wordt met pasprothesen bekeken welke maat prothese het beste bij u past. Er worden voor foto’s gemaakt en het behandelplan wordt met u gemaakt.

 

DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst. 

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Er wordt een snede gemaakt aan de onderzijde van de borst ter plaatse van de borstplooi (IMF). Vaak zit daar al het litteken van de eerdere operatie. Dan wordt deze aangehouden en iets verlengd. Dit is nodig om het bindweefsel kapsel dat zich om de prothese heeft gevormd, (gedeeltelijk) te kunnen verwijderen (capsulectomie) of insnijden (capsulotomie). Vervolgens wordt de prothese gewisseld óf we verwijderen de prothese en plaatsen geen nieuwe terug. In dat geval kunnen we eventueel de borsten met eigen (vet)weefsel vullen (lipofilling).  Welke methode wordt uitgevoerd is van tevoren met u besproken. De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten. Die hoeft u dus niet te laten verwijderen. Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.

 

HET HERSTEL NA DE OPERATIE

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U verlaat het medisch centrum ongeveer vier uur na de ingreep. Voordat u vertrekt komt Dr. Jurgens langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. Uw borsten voelen de eerste tijd nog wat strak en gespannen aan en u kunt wat last hebben van zwelling en bloeduitstortingen. Dat trekt in de loop van de komende weken vanzelf weg. Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

Voor het beste herstel gelden de volgende regels:

  • BH: u krijgt van ons na de operatie een speciale compressieve BH aan. We adviseren om de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht deze ondersteunende BH te dragen.
  • Douchen: U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen met uw BH aan. Probeer wel de operatiewond droog te houden. Dit is het meest veilig voor de wonden en zo blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.
  • Pijnstilling: De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Als er nieuwe prothesen deels onder de borstspier zijn geplaatst, dan wordt plaatselijke verdoving ingebracht tijdens de ingreep. Desondanks kunt u wat drukkende pijn voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan is de pijn vergelijkbaar met forse spierpijn. Daarvoor is paracetamol meestal afdoende.
  • Sporten / tillen: vermijd de eerste 6 weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje en autorijden, zijn na 2 weken toegestaan.
  • Werken: Na 1 week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. De eerste controle is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. U komt dan bij de consulente. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een prothesewissel met verwijderen van het kapsel is er ook een kleine kans op andere complicaties, zoals het (na langere tijd) opnieuw ontstaan van een kapselcontractuur,  het scheuren van de prothese en een verandering van het gevoel in de tepel of de huid.

Vrouwen met een borstprothese hebben een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die BIA-ALCL heet. Gelukkig komt dit heel weinig voor en áls het ontstaat, dan geneest zo´n 95% na behandeling.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat van de 35.000 vrouwen met een borstprothese en een leeftijd van 50 jaar, één vrouw BIA ALCL ontwikkelt. Bij 75-jarige vrouwen gaat het om 5 op de 35.000. Hoe langer de onderzoekers deze groep volgen en hoe hoger de leeftijd van de vrouw, hoe groter de kans dat zij BIA-ALCL tegenkomen.

Het plaatsen van een prothese kan andere complicaties geven. Die leest u op de pagina over borstvergroting.

 

KOSTEN

Een prothese wissel wordt alleen onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekering vergoed. Mocht u hiervoor in aanmerking komen, dan zal dr. Jurgens dit voor u aanvragen bij uw verzekering.

Indien u niet voor vergoeding in aanmerking komt, dan vindt u de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam, of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Maak een afspraak