Onderooglidcorrectie

Heeft u last van een vermoeide blik, zonder dat u zich zo voelt? Zitten er wallen onder uw ogen? Of krijgt u opmerkingen uit uw omgeving? Dan is een onderooglidcorrectie misschien iets voor u. Hierbij halen we het teveel aan huid en vet onder de ogen weg, met als resultaat weer een frissere blik.

 

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek bekijkt dr Jurgens nauwkeurig wat het probleem is. Is het een huidoverschot van de onderoogleden? Is het vet wat uit de oogkas gezakt? Is er tevens verslapping van de ooglidrand (tarsus)? Op basis van de gevonden afwijkingen maken we samen een operatieplan. Er worden foto’s gemaakt van de uitgangssituatie, we bespreken wat de operatie inhoudt en mogelijke risico’s en complicaties worden door genomen. Als laatste bespreekt dr Jurgens waar u na de operatie rekening mee moet houden voor het verkrijgen van het beste resultaat.

Mocht u bloed verdunnende medicijnen nemen, geef dit dan van tevoren aan. Wellicht dat u hiermee enkele dagen voor de ingreep moet stoppen.

Indien u rookt, dan is het advies dit zeker 2 weken voor de operatie te stoppen, aangezien dit de kans op complicaties duidelijk verhoogt en ervoor zorgt de ogen na de operatie langer dik blijven.

Gebruik op de dag van de operatie geen verzorgingsproducten dan wel make-up.

 

DE OPERATIE

U komt naar het ziekenhuis of de kliniek op de dag van de ingreep. Een onderooglidcorrectie vindt onder lokale verdoving of narcose plaats en duurt zo’n 60 minuten. Eerst wordt de overtollige huid afgetekend. Hierna wordt met een prikje het weefsel onder het ooglid verdoofd.

Er wordt een klein reepje van de overtollige huid uit het onderooglid verwijderd. Het litteken verbergen we onder de onderste wimperrand. Bij overtollig vetweefsel wordt dit verplaatst of gedeeltelijk verwijderd. Soms wordt de hoek van het onderooglid verder naar de zijkant en naar boven opgehecht, om te voorkomen dat het ooglid open gaat staan tijdens de periode waarin de wonden genezen en de littekens samen trekken.

Daarna wordt de wond weer netjes gehecht met een dunne draad, die wordt vastgeplakt met een huidkleurig pleistertje.

Eventueel kan deze ingreep gecombineerd worden met een bovenooglidcorrectie.

 

NAZORG EN HERSTEL

Na de ingreep gaat u naar de suite om bij te komen van de ingreep en uw ogen te koelen. U verlaat het medisch centrum na een aantal uur. U krijgt een recept mee voor lokale pijnstillers en oogdruppels. Het is normaal dat uw onderoogleden de eerste dagen wat gezwollen en blauw zijn. Dat verdwijnt na ongeveer een tot twee weken. Na ongeveer twee weken zijn de oogleden genezen. Meestal kunt u na 1 week alweer werken.

Houdt voor het maximale resultaat rekening met het volgende:

  • koelen: de eerste twee dagen is het prettig om de ogen te koelen met een zakje diepvriesdoperwten of een coolpad. Stop de doperwten in een boterhamzakje en vervolgens in een handdoek of washandje, zodat het niet te koud aanvoelt. Doe dit gedurende de dag een aantal maal gedurende 15 minuten, zoveel als prettig voelt.
  • pijnstilling: meestal is paracetamol de eerste dag voldoende. 
  • douchen: U mag de dag na de operatie douchen. Probeer de ogen wel droog te houden. Mochten ze toch nat worden, dan dept u de hechtpleisters droog, zodat deze goed blijven zitten.
  • werken: over het algemeen geldt dat u na ongeveer drie dagen alweer kunt werken. Bij zwaar lichamelijk werk moet u rekening houden met 1 week.
  • sporten: Het is aan te raden om de eerste week niet te sporten.
  • make-up: het gebruik van make-up is bij een genezen huid weer toegestaan.
  • littekenzalf: Bij normale genezing mag u vanaf 4 weken na de operatie moment het litteken voorzichtig met littekenzalf insmeren om het soepel te houden.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens terug voor controle. De eerste controle is bij de consulente na vijf tot zeven dagen na de operatie. Zij beoordeelt de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Na ongeveer twee maanden wordt het eindresultaat door dr. Jurgens beoordeeld.

 

RISICO’S

Elke ingreep, hoe klein ook, heeft risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een correctie van het onderooglid kunnen er ook specifieke complicaties optreden. Daarbij kunt u denken aan asymmetrie (het linker- en onderooglid zijn niet precies gelijk) of aan wonddehiscentie (wondranden die niet mooi op elkaar aansluiten). Een vervelende complicatie is het afstaan van het onderooglid (ectropion), hierbij kan er eveneens irritatie van het oog en de slijmvliezen ontstaan. Dit kan tijdelijk zijn, maar soms is er een correctie nodig middels een aanvullende ingreep.

Gelukkig komt dit weinig voor en is dit dus ook weer op te lossen.

KOSTEN

Een onderooglidcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda

Maak een afspraak