Stoort u zich aan vet op bepaalde plaatsen van uw lichaam? Ook al sport u nog zo hard, of ondanks een dieet? Hieronder vindt u algemene informatie over liposuctie. Maak een vrijblijvende afspraak met Dr. Jurgens en laat u persoonlijk adviseren op basis van uw wensen.
Bij liposuctie, ook wel liposculptuur genoemd, zuigen we het teveel aan vet weg, zodat de contouren van uw lichaam verbeteren. Liposuctie wordt vaak toegepast voor de buik, flanken of benen, maar het is ook geschikt voor bijvoorbeeld de billen, armen, rug en hals. Liposuctie kan heel gericht vetophopingen behandelen, en doet dit zonder het maken van grote littekens. Is er sprake van huidoverschot op de plaats van behandeling, dan is liposuctie alleen niet altijd genoeg. Daarom wordt liposuctie vaak gecombineerd met andere ingrepen, zoals een buikwandcorrectie, armlift, dijbeenlift of halslift.
VOOR DE OPERATIE
Tijdens het intakegesprek bespreekt dr Jurgens uw wensen. Vervolgens bekijken we samen welke zones van uw lichaam in aanmerking komen voor liposuctie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de nek, de buik, de heupen, de rug of flank, de knieën en/of de binnenkant van de bovenbenen. Daarbij wordt ook de elasticiteit van uw huid beoordeeld. Indien deze onvoldoende elastisch is, dan gaat uw huid na de ingreep namelijk ‘hangen’. Om dit te voorkomen moet soms de overtollige huid worden weg gehaald. Afhankelijk van het gebied, kan dit bijvoorbeeld met een buikwandplastiek , bovenarmslift , of dijbeenlift .
Vervolgens worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen, worden de risico’s besproken en het te verwachten eindresultaat.
Voor het maximale resultaat is het belangrijk dat u op uw streefgewicht bent. Dit bereikt u een combinatie van gezond eten en voldoende beweging. Soms is daarbij de hulp van een diëtiste nodig.
Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen zo klein mogelijk te maken.
DE OPERATIE
U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Dr Jurgens tekent dan de te behandelen gebieden af.
Liposuctie vindt meestal plaats onder algehele narcose. In het geval van een kleine behandelzone kan de ingreep onder lokale verdoving plaatsvinden.
Vervolgens wordt via kleine sneetjes in de huid de liposuctie vloeistof (tumescentie) ingespoten, die ervoor zorgt dat de vetcellen makkelijker af te zuigen zijn. Dit vermindert ook het bloedverlies. Daarna wordt het teveel aan vet via een zuigbuis, ook wel canule genoemd, weggezogen. Nadat het gewenste resultaat is bereikt, worden de insteekgaatjes met een oplosbare hechting gesloten. Als laatste worden de gaatjes afgeplakt met hechtpleisters. U krijgt compressiekleding aan die het behandelde gebied bedekt. Dat is strakke kleding (bijvoorbeeld een hemdje of een broek), die het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.
NAZORG EN HERSTEL
Na de operatie komt u bij in de herstelruimte. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr. Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u gaat. In principe gaat u dezelfde dag naar huis, maar zo nodig blijft u een nacht opgenomen.
De eerste dagen kan er nog wat vocht of bloed uit de wondjes lekken. Dat is normaal, net als zwelling, blauwe plekken en een strak gevoel. Dit trekt binnen een aantal weken tot maanden weg. Na minimaal zes maanden is het eindresultaat te zien.
Houdt voor het beste resultaat rekening met het volgende:
- Pijnstilling: meestal is paracetamol voldoende.
- Compressiekleding: advies is om de eerste zes weken dag en nacht compressiekleding te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen.
- Werk: Drie tot vier dagen na een plaatselijke verdoving kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt. Bij een narcose (en een groter operatiegebied) is dat ongeveer een week. Is het operatiegebied erg groot, dan raden we tien tot veertien dagen rust aan.
- Douchen: U mag de dag na de operatie kort douchen. Probeer de wonden wel droog te houden. Mochten ze toch nat worden, dan dept u de hechtpleisters droog, zodat deze goed blijven zitten.
- Sporten: Het is aan te raden om de eerste 4 weken niet te sporten.
CONTROLE
Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens terug voor controle. De eerste controle is bij de consulente na vijf tot zeven dagen na de operatie. Zij beoordeelt de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Na ongeveer twee maanden wordt het eindresultaat door dr Jurgens beoordeeld.
RISICO’S EN COMPLICATIES
Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een liposuctie is de kans op overige complicaties erg klein. Specifieke risisco’s voor een liposuctie zijn een bloeduitstortingen (hematoom), vochtophopingen (seroom), zwelling (oedeem), een doof gevoel van de huid, of onregelmatigheden in de huid. Het kan zijn dat er na het bereiken van het eindresultaat een aanvullende liposuctie nodig is.
KOSTEN
Een liposuctie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda
RESULTATEN LIPOSUCTIE