Borstvergroting met prothese

De borstvergroting, ook wel mamma augmentatie genoemd, is een betrouwbare methode om borsten groter en mooier te maken. Het is een van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen ter wereld. Daardoor is er veel kennis over de beste operatietechnieken en over het gebruik van borstprothesen.

De reden om voor een borstvergroting te kiezen verschilt per persoon. Meestal ontstaat de wens vanwege aangeboren kleine borsten of door afgenomen borstvolume na zwangerschap of gewichtsverlies. Ook aangeboren borstafwijkingen, zoals bijvoorbeeld tubulaire borsten of verschil in grootte tussen beide borsten, zijn goed met een borstvergroting te behandelen.

Bij een borstvergroting wordt meestal gebruik gemaakt van een siliconen prothese. Ook kan met lichaamseigen weefsel een vergroting worden bereikt (zie borstvergroting met lipofilling / hybride borstvergroting) of is een borstlift nodig, al dan niet met een prothese of lipofilling. 

 

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek bespreekt u met dr Jurgens uw wensen en doorlopen we samen de mogelijkheden. Neem gerust uw partner of vriendin mee naar het gesprek. Twee horen meer dan één. Dr Jurgens kijkt ook naar uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de ingreep zelf.

Vervolgens past u diverse voorbeeldprothesen, zodat u kunt zien en voelen welke vorm en volume het beste bij u passen. De keuze is ook afhankelijk van uw huidige maten. Daarom meten we uw borsten op en we maken foto´s om de uitgangssituatie goed vast te leggen. Zo kunt u na afloop het verschil goed vergelijken. De passessie geeft u een reëel beeld van de mogelijkheden en het eindresultaat.

Na de juiste maat te hebben bepaald, bespreken we welke vorm prothese het beste bij u past (rond of druppelvormig). Dan wordt de positie van de prothese besproken (voor, achter of gedeeltelijk onder de borstspier) en waar het litteken komt (in de oksel, rond de tepel of in de borstplooi).

Meestal gebruiken we bij een borstvergroting siliconenprotheses. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het gewenste resultaat met lipofilling te bereiken. Daarbij maken we gebruik van eigen vetweefsel.

 

DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst. 

De borstvergroting vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 60 minuten.

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, wordt een insnede gemaakt in de onderplooi van de borst. Het litteken komt hierdoor goed verborgen te liggen. Na het openen van de huid creëert dr. Jurgens de “pocket”: het vlak waarin de borstprothese moet worden geplaatst. Vervolgens wordt de borstprothese onder de meest strenge hygiënevoorschriften uit de verpakking gehaald en in de “pocket” gebracht. De juiste positie van de prothese wordt gecontroleerd. Tenslotte wordt de huid met een oplosbare hechtdraad in lagen gesloten en worden er pleisters geplakt over de wonden. Er wordt geen drain (wondslang) achtergelaten. De ondersteunende beha krijgt u meteen aan.

 

NA DE OPERATIE

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U verlaat het medisch centrum ongeveer vier uur na de ingreep. Voordat u vertrekt komt Dr. Jurgens langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat. Uw borsten voelen de eerste tijd nog wat strak en gespannen aan en u kunt wat last hebben van zwelling en bloeduitstortingen. Dat trekt in de loop van de komende weken vanzelf weg. Het gevoel in de tepels kan veranderen. Ze kunnen minder gevoelig óf juist extra gevoelig zijn. Dat is normaal en meestal herstelt het na een paar maanden.

Voor het beste herstel gelden de volgende regels:

  • BH: u krijgt van ons na de operatie een speciale compressieve BH aan. We adviseren om de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht deze ondersteunende BH te dragen.
  • Douchen: U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen met uw BH aan. Probeer wel de operatiewond droog te houden. Dit is het meest veilig voor de wonden en zo blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.
  • Pijnstilling: De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Als de prothese deels onder de borstspier is geplaatst, dan wordt plaatselijke verdoving ingebracht tijdens de ingreep. Desondanks kunt u wat drukkende pijn voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan is de pijn vergelijkbaar met forse spierpijn. Daarvoor is paracetamol meestal afdoende.
  • Sporten / tillen: vermijd de eerste 6 weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje en autorijden, zijn na 2 weken toegestaan.
  • Werken: Na 1 week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. De eerste controle is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. U komt dan bij de consulente. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

 

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER BORSTVERGROTING

Vergoeding door de zorgverzekeraar

 Over het algemeen geldt dat u een borstvergroting zelf moet betalen. In een enkel geval wordt deze wel vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan het geval zijn bij:

  • Er moet dan sprake zijn van minder dan 1 cm klierweefsel op een echo en daarnaast moet de inframammaire plooi (IMF) afwezig zijn. 
  • Forse asymmetrie
  • Borstreconstructie na borstkanker
  • Genderdysforie

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Waar komt het litteken van de borstvergroting?

 In de meeste gevallen in de onderplooi van de borst (in de inframmaire plooi, ookwel afgekort als IMF: inframammary fold). Deze benadering geeft de beste toegang en is het veiligst voor het plaatsen van de prothese. Bovendien ligt het litteken dan verborgen aan de onderzijde van de borst. Normaal gesproken is dit litteken 4 tot 5 cm lang. Een alternatief is de benadering via de rand van de tepelhof. Voor deze methode wordt gekozen als bijvoorbeeld de tepelhof gelijktijdig verkleind dient te worden. Het litteken ligt dan verborgen als de nieuwe rand rondom de tepelhof. De benadering via de oksel is te onnauwkeurig en daarom ongeschikt.

Hoe lang ben ik uit de running na de operatie?

Dat is afhankelijk van wat u wilt doen. In het algemeen staan de eerste 2 weken na de operatie in het teken van relatieve rust: u beweegt wel, maar doet geen krachtige inspanningen. Kantoorwerk kan in principe na 1 week (gedeeltelijk) worden hervat. Tussen week 3 en 6 bouwt u de belasting op, en na 6 weken mag u alle inspanningen weer doen die u wilt.

Reken erop dat u tenminste de 1e week na de operatie vrij neemt van uw werk.

Wat kan ik zelf voorafgaand aan de operatie doen voor het beste resultaat?

 Over het algemeen geldt: hoe fitter u de operatie in gaat, hoe sneller u herstelt. Dus:

  • Zorg dat u op het gewenste gewicht bent. Wanneer u na de operatie wilt afvallen of als u zou aankomen, dan kan dit effect hebben op het resultaat.
  • Stop met roken. Dit is altijd een goed idee voor uw gezondheid en uw huidconditie, maar voor de wondgenezing is stoppen tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie en 2 weken na de operatie van groot belang om de kans op infectie en wondgenezingsproblemen te minimaliseren.
  • Zorg dat u goed in uw vel zit. Wie zich goed voelt voorafgaand aan een operatie, herstelt sneller en beter na een operatie. Indien er grote zorgen spelen, bespreek dit dan met dr. Jurgens. Misschien is het dan beter om de operatie uit te stellen naar een later moment.

 

Wat kan ik zelf na de operatie doen voor het beste resultaat?

  • Draag uw sportBH 6 weken dag en nacht ter ondersteuning van het litteken en voor afname van de zwelling en goede vorming van uw borsten
  • Houd u aan de adviezen over fysieke belasting en luister naar uw lichaam. Te grote inspanningen kunnen de wondgenezing vertragen.
  • Blijf fit en op gewicht. Dit is goed voor uw gehele lijf en gezondheid, en in het bijzonder voor het resultaat van de uitgevoerde operatie.
  • Bescherm het littekens met een littekenzalf, zie ook hieronder.

 

Is littekenbehandeling nodig?

Vanaf het moment dat de wond genezen is, mag u het litteken behandelen. Meestal is dit twee weken na de operatie het geval. Dr. Jurgens raadt aan om het litteken te masseren met een littekenzalf, die prettig smeert. Siliconenpleisters zijn soms nodig voor mensen die bekend zijn met overmatige littekenvorming. Dr. Jurgens kan u hierover adviseren bij uw wondcontrole. 

Het is belangrijk om het litteken, zolang het rood is, niet bloot te stellen aan de zon of zonnebank, tenzij u het beschermt met een pleister of hoge factor zonnebrandcrème.

Moet ik iets meenemen naar het ziekenhuis op de dag van de operatie?

Na de borstoperatie is het raadzaam om gedurende zes weken na de operatie een ondersteunende (sport)beha met voorsluiting (en zonder beugels) te dragen. Deze krijgt u van de praktijk. Bestel niet zomaar een beha op het internet. Het is namelijk belangrijk dat de BH op de juiste plaatsen compressie geeft, en dat doet niet elke sportBH.

Wat zijn de risico’s en zijn er garanties?

Plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks secure voorbereiding, planning en veiligheidsmaatregelen is er geen garantie op een ongecompliceerd verloop of op het resultaat. Complicaties, die gelukkig maar weinig voorkomen, zijn bloeduitstorting, infectie, wijken van de wond, verminderd gevoel of gevoelloze huid rond de tepels, overgevoelige tepels, pijnklachten, narcoseproblemen, trombosebeen en longembolie. Een symmetrisch resultaat is altijd het doel, maar 100% symmetrie kan niet worden gegarandeerd. Tenslotte kan het voorkomen dat het resultaat niet overeenkomt met uw verwachtingen.

Is borstonderzoek, zoals bij het bevolkingsonderzoek, nog mogelijk?

Ja, zelfonderzoek en röntgenonderzoek is nog steeds goed mogelijk. Geef daarbij wel aan dat u borstprothesen heeft. Soms is het beoordelen van röntgenfoto moeilijker, maar in die gevallen biedt aanvullend onderzoek door een echo of MRI scan uitkomst. U kunt dus gewoon deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.

Is borstvoeding nog mogelijk na een borstvergroting?

Ja, in de meeste gevallen is dit mogelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat er bij 1/3e van alle vrouwen (die geen borstvergroting hebben ondergaan) weinig of geen borstvoeding op gang komt na de zwangerschap. Het niet op gang komen van borstvoeding, bij een vrouw die een borstvergroting heeft ondergaan, heeft dus niet altijd te maken de operatie.

Wat zijn specifieke complicaties van siliconen prothesen?

U krijgt voor de operatie de  ‘Chirurgische bijsluiter borstvergroting’ van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Hierin staat veel informatie over de ingreep. Het is goed dat u hiervan op de hoogte bent en zo weloverwogen  kunt kiezen voor de borstvergroting met een prothese. De bijsluiter vindt u hier. U krijgt deze ook op papier mee naar huis.

* Kapselvorming.

Het menselijk lichaam vormt een dun kapsel om ieder lichaamsvreemd materiaal, dus ook om een prothese. Dit is normaal gesproken geen probleem. In sommige gevallen kan het kapsel gaan samentrekken. Dit wordt een kapselcontractuur genoemd. Soms geeft dit pijnklachten of vormverandering van de borst. In die gevallen is het nodig om de prothese en het kapsel te verwijderen. Indien gewenst, kan er een nieuwe prothese worden geplaatst.

* Beschadigingen van de prothese

Beschadigingen kunnen variëren van hele kleine gaatjes tot grote scheuren. Deze beschadigingen leiden lang niet altijd tot klachten. Soms blijkt een beschadiging zelfs pas bij een heroperatie vanwege een andere reden. Soms veroorzaakt een beschadiging van de prothese wel klachten, zoals vormverandering. Hierdoor kan heroperatie en vervanging nodig zijn.

* Zweten van de prothese

Borstprothesen kunnen gaan “zweten”: in de loop van de jaren dringen minimale hoeveelheden siliconen door de omliggende prothese-envelop. Vrijwel nooit geeft dit klachten, omdat de siliconendeeltjes door het kapsel worden tegengehouden. Soms ontstaat een lymfeklierontsteking. Deze kan bij aanhoudende klachten reden zijn om de klier te verwijderen.

* Vervangingsoperatie

De levensduur van de huidige generatie prothesen is lang (>15 jaar), maar het is denkbaar dat u tijdens uw leven aan vervanging van de prothesen toekomt, door wat voor reden dan ook.

* Overige klachten

Er zijn vrouwen, die in de loop van de tijd na een borstvergroting, last krijgen van chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen, oogklachten, maagklachten en huidproblemen. Soms schrijven vrouwen deze klachten toe aan het implantaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze groep vrouwen minder klachten heeft na het verwijderen van de prothesen.

Zijn siliconen borstprothesen veilig?

Door uitgebreide ervaring en onderzoek weten we dat het gebruik van siliconen prothesen veilig genoeg is. Wereldwijd zijn er miljoenen vrouwen met een siliconen borstimplantaat. In Nederland worden op jaarbasis naar schatting 25.000 borstimplantaten geplaatst en naar schatting heeft 1 op de 30 vrouwen borstprothesen.

Siliconen worden veel gebruikt in de geneeskunde, bijvoorbeeld als een laagje om infuusnaalden. Ook in het dagelijkse leven komen we veel in contact met siliconen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van spenen door baby’s. Alle mensen hebben een beetje siliconen in hun lichaam en dit is niet schadelijk.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij het gebruik van siliconen prothesen geen vergroot risico bestaat op het krijgen van borstkanker. Wel is er een licht verhoogde kans op BIA-ALCL, een zeer zeldzame vorm van lymfoom. Daarnaast is er mogelijk een relatie met andere lichamelijke klachten, zoals gewrichtspijnen of vermoeidheid (ASIA syndroom). 

Onderzoek naar BIA-ALCL en ASIA, en de relatie met borstimplantaten, is gaande. Mogelijk komen er in de toekomst nieuwe gegevens beschikbaar, die onze kijk op prothesen doet veranderen.

Het belangrijkste advies blijft: indien u geen enkel risico wilt lopen, kiest u niet voor een prothese.

Hoe lang blijft het resultaat goed?

Afhankelijk van uw levensstijl, blijft het resultaat zeker jaren stabiel. Wel kan het resultaat mee veranderen met uw lichaam. In het geval van bijvoorbeeld gewichtsverandering of zwangerschap in de jaren na de operatie, ziet u dit meestal terug in het resultaat.

Borstvergroting met een ronde prothese dual plane 300 cc rechts / 275 cc links

Borstvergroting met een ronde prothese dual plane 325 rechts / 350 cc links

Borstvergroting met een ronde prothese dual plane 350 cc

Borstvergroting met een ronde prothese, dual plane 375 cc

Maak een afspraak