Borstvergroting met lipofilling

Borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

Overweegt u een borstvergroting met lichaamseigen vet door lipofilling? Hieronder vindt u meer informatie over de operatie. Maak een vrijblijvende afspraak met Dr. Jurgens en laat u persoonlijk adviseren op basis van uw wensen.

Een borstvergroting met lipofilling

Een borstvergroting met lichaamseigen vet? Ja, dat is mogelijk. Tot voor kort werd vrijwel iedere borstvergroting uitgevoerd met een siliconen prothese. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een borstvergroting met vet. Het grote voordeel is dat er sprake is  van volledig lichaamseigen weefsel. Bij lipofilling wordt eerst vet afgezogen door liposuctie, bijvoorbeeld van de buik, benen of billen. Dit vet wordt na een reinigingsstap via kleine prikgaatjes in de borst geplaatst. In de borst groeien er nieuwe bloedvaatjes naar de vetcellen toe, waardoor deze kunnen overleven. Er is sprake van een vettransplantatie.

Omdat er toenemende zorgen zijn over de relatie tussen siliconen implantaten en het krijgen van BIA-ALCL of ASIA, neemt de vraag naar borstvergroting met lipofilling toe.

Waarom dus vet en geen prothese? Omdat je bij deze techniek alleen lichaamseigen weefsel gebruikt en maar hele kleine littekens hoeft te maken. Er zijn slecht enkele prikgaatjes nodig om het vet te injecteren.

KAN  LIPOFILLING BIJ IEDEREEN WORDEN TOEGEPAST?

Nee helaas niet. Lipofilling is niet geschikt voor alle borsten. De “ideale” borst voor een vergroting met vet is goed van vorm maar “te leeg”. Door het toevoegen van lichaamseigen vet wordt de borst (weer) gevuld of voller gemaakt. Zo is lipofilling ideaal voor vrouwen die na de zwangerschap / borstvoeding een legere borst hebben overgehouden.

Met lipofilling moeilijk is het haalbaar om een borst 1 tot 2 cupmaten te vergroten. Borsten die erg hangen of veel huidoverschot hebben (bijvoorbeeld na fors gewichtsverlies) zijn niet geschikt. Opvullen met vet kan het huidoverschot namelijk niet corrigeren. In die gevallen is een borstlift nodig. Met lipofilling is het niet mogelijk om de borstvorm te veranderen. Een prothese, die van zichzelf een bepaalde vorm heeft, kan de borstvorm wel sturen. Lipofilling vult alleen de bestaande borstvorm.

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek met Dr. Jurgens bespreekt u uw wensen en doorloopt u samen de mogelijkheden. Neem gerust uw partner of vriendin mee naar het gesprek. Twee horen meer dan één.

De grootte van beide borsten wordt opgemeten. Er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Met behulp van pasprothesen, wordt het volume bepaald voor het door u gewenste resultaat. Hierdoor kan dr. Jurgens met u bespreken of een borstvergroting met lipofilling voor uw situatie geschikt is.

In alle gesprekken komt aan bod waar de littekens komen, wat de risico’s van de ingreep zijn, en wat u kunt verwachten ten aanzien van herstel en eindresultaat. Dr. Jurgens neemt alle tijd om uw vragen te beantwoorden.

Indien u rookt, moet u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen, aangezien roken de overleving van de getransplanteerde vetcellen verkleind. En daarnaast om de kans op wondgenezingsproblemen en infectie zo klein mogelijk te maken..

 

DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst.

De borstvergroting met lipofilling vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 90 minuten.

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Via mini-steekgaatjes door de huid vindt het wegzuigen van vet plaats. Nadat de gewenste hoeveelheid vet is weg gezogen, worden de insteekopeningetjes met een hechting gesloten.

Het geoogste vet wordt gefilterd, waardoor alleen de beste vetcellen overblijven. Deze worden gebruikt voor de lipofilling. Hierna worden bij beide borsten enkele steekgaatjes gemaakt in de huid. Met een dunne naald worden de vetcellen geïnjecteerd in de borst.

De contour en vulling van beide borsten wordt gecontroleerd, ook door de operatietafel in zitstand te brengen. Zo kan dokter Jurgens beoordelen of er een goede symmetrie is bereikt tussen beide borsten. Tenslotte worden de insteek openingetjes gehecht en worden er pleistertjes over de wonden geplakt. Er worden geen drains (wondslangen) achtergelaten.

NA DE OPERATIE

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft nog een paar uur opgenomen. Dr. Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat.

Op de dag van de operatie komt u al uit bed en in beweging. Ook mag u vanaf de 1e dag na de operatie douchen. Wanneer u de operatiegebieden voorzichtig droog dept is dit veilig voor de wonden en blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste vier weken niet toegestaan.

Na een borstvergroting met lipofilling draagt u geen beha. Door druk op het weefsel kunnen vetcellen moeilijker ingroeien.

Houdt u voor het beste resultaat rekening met het volgende:

  • Thermoshirt: Draag een thermoshirt gedurende 2 weken dag en nacht ter maximale overleving van het getransplanteerde vet
  • Belasting: Houd u aan de adviezen over fysieke belasting en luister naar uw lichaam. Te grote inspanningen kunnen de wondgenezing vertragen en de overleving van het getransplanteerde vet verlagen.
  • Blijf fit en op gewicht. Dit is goed voor uw gehele lijf en gezondheid, en in het bijzonder voor het resultaat van de uitgevoerde operatie.
  • Activiteiten: De eerste weken na de operatie is het belangrijk om te bewegen en in beweging blijven, maar probeer overbelasting te voorkomen. Een wandeling maken en met de armen bewegen mag, zolang u geen grote kracht zet. Computerwerkzaamheden zijn voor de genezing geen probleem. Vanaf de 3e tot en met de 6e week na de operatie mag u nog geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren, zoals intensief sporten of zware boodschappentassen dragen. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje, zijn wel toegestaan. Na 6 weken mag u alles weer doen zoals u dat gewend was.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. Bij de eerste controle na 1 week controleert de consulente uw wondgenezing . Er volgt altijd een eindcontrole na 3 maanden.

KOSTEN

Bij vrijwel alle vormen van borstvergroting kunt u ervan uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. Zo ook bij lipofilling. Het wordt alleen in zeer specifieke gevallen vergoed, bijvoorbeeld bij aangeboren borstafwijkingen.  De tarieven vindt u op de website van Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam, of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

FOTO’S BORSTVERGROTING MET LIPOFILLING 

 

Maak een afspraak