Tubereuze borst

Bent u onzeker over het aspect van uw borst en heeft u last van een soort tuutvorming of buisvorming? Dan kan het zijn dat u een afwijking heeft die bekend staat als een tubulaire borst. Andere benamingen zijn ook wel tubereuze borst, constricted breast, conical breast, of lower pole hypoplasia. Bij een tubulaire of tubuleuze borst is de plooi onder de borst niet goed gevormd en is er vaak sprake van een soort strakke ring rondom de borstklier. Daardoor krijgt de borst een puntvorm. Het is een aangeboren afwijking, die aan een of beide zijden kan voorkomen. De oorzaak hiervan is niet geheel bekend. De mate van de afwijking varieert van mild tot ernstig. De afwijking wordt zichtbaar in de puberteit en het ´anders zijn´ maakt meisjes en vrouwen vaak onzeker. Gelukkig is het probleem via een corrigerende operatie op te lossen.

 

VOOR DE INGREEP

Tijdens het intakegesprek bespreekt dr Jurgen uw wensen en verwachtingen ten aanzien van de behandeling. Dr Jurgens onderzoekt uw borsten, neemt de maten op en maakt foto’s om de uitgangssituatie vast te leggen. Afhankelijk van de ernst van de tubulaire borst zal deze in een dan wel twee ingrepen gecorrigeerd kunnen worden. Daarbij maakt dr Jurgens in het algemeen gebruik van  een druppelvorminge prothese. Soms is tevens een borstlift nodig. Als laatste wordt uw algemene gezondheidstoestand en het eindresultaat dat u mag verwachten doorgenomen. En u krijgt uitleg over de ingreep en de eventuele risico´s van de ingreep.

 

DE INGREEP

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst. 

De correctie van een tubulaire borst vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 60-150 minuten afhankelijk van welke techniek gebruikt wordt.

Tijdens de ingreep wordt de borstplooi gecorrigeerd en we verdelen het klierweefsel gelijkmatig over de onderzijde van de borst. Als het nodig is, dan herstellen we ook de vorm en positie van de tepel. En als u dat wilt, dan plaatsen we een prothese. Dat bespreken we al tijdens de intake.
De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten. Die hoeven dus niet later te worden verwijderd.
Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een compressieve BH aan.

 

NAZORG EN HERSTEL

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft 1 nacht in de kliniek overnachten. Betreft het een borstlift met alleen littekens rond de tepel, dan kunt u dezelfde dag nog naar huis. Dr. Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat.

 

Uw borsten voelen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. U krijgt eventueel een recept mee voor pijnstillers, maar meestal is paracetamol voldoende.

 

Voor het beste herstel gelden de volgende regels:

  • BH: u krijgt van ons na de operatie een speciale compressieve BH aan. We adviseren u om deze ondersteunende BH de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht  te dragen.
  • Douchen: U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen met uw BH aan. Probeer wel de operatiewond droog te houden. Dit is het meest veilig voor de wonden en zo blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.
  • Pijnstilling: De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Over het algemeen voelen de borsten strak en gespannen aan en is paracetamol meestal afdoende. Als de correctie van de borst wordt gecombineerd met een prothese, die deels onder de borstspier is geplaatst, dan wordt plaatselijke verdoving ingebracht tijdens de ingreep. Desondanks kunt u wat drukkende pijn voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan is de pijn vergelijkbaar met forse spierpijn. 
  • Sporten / tillen: vermijd de eerste 6 weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje en autorijden, zijn na 2 weken toegestaan.
  • Werken: Na 1 week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

 

CONTROLE 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. De eerste controle is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. U komt dan bij de consulente. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een correctie van een tubulaire borst is er een kleine kans op andere specifieke complicaties, zoals:

  • verandering van gevoel in de tepel of de huid
  • asymmetrie (de linker- en rechterborst zijn niet precies gelijk)
  • vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)
  • wond dehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
  • tepelnecrose (afsterven van de tepel door onvoldoende doorbloeding)
  • onvrede over de littekens

Wordt de correctie van de tubulaire borst gecombineerd met een borstvergroting met een prothese, dan zijn er ook andere complicaties mogelijk. Die leest u op de pagina over borstvergroting met prothese.

 

KOSTEN

Een correctie van de tubulaire borst wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering.

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda

Maak een afspraak