Heeft u last van zware borsten? Geeft dit nek, rug of schouderklachten? Misschien heeft u ook wel eens last van smetplekken onder de borsten? Of passen uw borsten gewoon niet bij de rest van uw lichaam? Dit kunnen allemaal goede redenen zijn om uw borsten te laten verkleinen.
VOOR DE OPERATIE
Tijdens de intake bespreekt u samen met dr Jurgens uw wensen. Dr Jurgens neemt de maten op en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Zo kunt u na afloop het verschil goed vergelijken. Tijdens de intake komen ook roken en het gewicht aan de orde. Roken belemmert een goede wondgenezing. Daarom is het advies om minimaal zes weken voor de ingreep met roken te stoppen.
Bij overgewicht dient u eerst af te vallen, omdat dit het eindresultaat verbetert. Bovendien is de wondgenezing beter bij een gezond gewicht.
Dr Jurgens bespreekt ook welke operatietechniek het beste bij u past. De keuze hangt af van de grootte en vorm van uw borsten, de mate van hangen van de borsten én van uw wensen.
- De Lejour of vertical scar techniek. Hierbij loopt het litteken rondom de tepel en vanaf het onderste deel van de tepel verticaal naar de borstplooi.
- De Wise techniek. U heeft dan hetzelfde litteken als bij de vertical scar techniek, aangevuld met een horizontaal litteken in de borstplooi. Er ontstaat hierbij een ankervormig litteken.
DE OPERATIE
U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst.
De borstverkleining vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 120-150 minuten afhankelijk van welke techniek gebruikt wordt.
U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, wordt de insnede gemaakt conform het afgetekende operatieplan. De tepel en het klierweefsel worden vervolgens naar de gewenste positie verplaatst en we de overtollige huid wordt verwijderd.
De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten. Die hoeven dus niet verwijderd te worden.
Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.
NA DE OPERATIE
Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft 1 nacht in de kliniek overnachten. Dr. Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat.
Voor het beste herstel gelden de volgende regels:
- BH: u krijgt van ons na de operatie een speciale compressieve BH aan. We adviseren om de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht deze ondersteunende BH te dragen.
- Douchen: U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen met uw BH aan. Probeer wel de operatiewond droog te houden. Dit is het meest veilig voor de wonden en zo blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.
- Pijnstilling: De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Over het algemeen voelen de borsten strak en gespannen aan en is paracetamol meestal afdoende.
- Sporten / tillen: vermijd de eerste 6 weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje en autorijden, zijn na 2 weken toegestaan.
- Werken: Na 1 week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.
CONTROLE
Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. De eerste controle is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. U komt dan bij de consulente. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.
RISICO’S EN COMPLICATIES
Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een borstverkleining is er een kleine kans op andere specifieke complicaties, zoals:
- verandering van gevoel in de tepel of de huid
- asymmetrie (de linker- en rechterborst zijn niet precies gelijk)
- vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)
- wond dehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
- tepelnecrose (afsterven van de tepel door onvoldoende doorbloeding)
- onvrede over de littekens
KOSTEN
Een borstverkleining wordt soms vergoed door de zorgverzekering.
U vindt de prijzen op de website van Praktijk Gabriels of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda