Borstlift

Vrouwen overwegen een borstlift wanneer de borsten slap of leeg zijn geworden en de tepels zijn gaan hangen. Dit kan het gevolg zijn van een zwangerschap, gewichtsverlies of gewoon ouder worden. Daarbij kan het ook zijn dat het bovenste deel van de borsten niet meer zo mooi gevuld is. Dit kan met een borstlift verholpen worden. Hierbij wordt de overtollige huid weg gehaald, en wordt het bestaande volume van de borsten naar boven gebracht. Als niet alleen de vorm storend is, maar de borsten ook te klein zijn, dan kan de borstlift worden gecombineerd met een borstvergroting.

 

VOOR DE OPERATIE

Tijdens de intake besrpeekt u samen met dr Jurgens uw wensen. Dr Jurgens neemt de maten op en er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen. Zo kunt u na afloop het verschil goed vergelijken. Tijdens de intake komen ook roken en het gewicht aan de orde. Roken belemmert een goede wondgenezing. Daarom adviseren we om minimaal zes weken voor de ingreep met roken te stoppen.

Bij overgewicht raden we aan om af te vallen, omdat dit het eindresultaat verbetert. Bovendien is de wondgenezing beter bij een gezond gewicht.

We bespreken ook welke van de drie operatietechnieken het beste bij u past. De keuze hangt af van de grootte en vorm van uw borsten, de mate van hangen van de borsten én van uw wensen.

  1. De Benelli of roundblock techniek. Hierbij heeft u alleen een litteken rond de tepel.
  2. De Lejour of vertical scar techniek. Hierbij loopt het litteken rondom de tepel en vanaf het onderste deel van de tepel verticaal naar de borstplooi.
  3. De Wise techniek. U heeft dan hetzelfde litteken als bij de vertical scar techniek, aangevuld met een horizontaal litteken in de borstplooi. Er onstaat hierbij een ankervormig litteken.

 

Daarnaast bespreken we eventueel  het vergroten van de borsten met een prothese of lichaamseigen vet, om de vorm van uw borst nog verder te verbeteren.

 

DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr. Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Met een watervaste stift markeert dr. Jurgens het operatieplan op uw borst. 

De borstlift vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 60-150 minuten afhankleijk van welke techniek gebruikt wordt.

U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Nadat het operatiegebied steriel is afgedekt, wordt de insnede gemaakt conform het afgetekende operatieplan. De tepel en het klierweefsel worden vervolgens naar de gewenste positie verplaatst en we de overtollige huid wordt verwijderd. Als u tevens een vergroing wilt, dan plaatsen we een prothese.

Vaak wordt ook de vorm van de tepelhof iets aangepast, zodat hij goed bij de nieuwe borst past. De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten. Die hoeven dus niet verwijderen te worden.

Over de wondjes komen hechtpleisters en een verband. Daarna krijgt u een bh aan.

 

NA DE OPERATIE

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft 1 nacht in de kliniek overnachten. Betreft het een borstlift met alleen littekens rond de tepel, dan kunt u dezelfde dag nog naar huis. Dr. Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u en het operatiegebied gaat.

 

Voor het beste herstel gelden de volgende regels:

  • BH: u krijgt van ons na de operatie een speciale compressieve BH aan. We adviseren om de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht deze ondersteunende BH te dragen.
  • Douchen: U mag vanaf de 1e dag na de operatie douchen met uw BH aan. Probeer wel de operatiewond droog te houden. Dit is het meest veilig voor de wonden en zo blijven de pleisters goed zitten. In bad of sauna is de eerste drie weken niet toegestaan.
  • Pijnstilling: De pijn is afhankelijk van de behandelmethode. Over het algemeen voelen de borsten strak en gespannen aan en is paracetamol meestal afdoende. Als de borstlift wordt gecombineerd met een prothese, die deels onder de borstspier is geplaatst, dan wordt plaatselijke verdoving ingebracht tijdens de ingreep. Desondanks kunt u wat drukkende pijn voelen. Als de verdoving is uitgewerkt, dan is de pijn vergelijkbaar met forse spierpijn. 
  • Sporten / tillen: vermijd de eerste 6 weken intensieve inspanning en zwaar tillen. Het is ook belangrijk dat u geen armbewegingen maakt, waarbij de arm hoger dan de schouder komt. Lichte beweging staat uw herstel niet in de weg. Lichtere activiteiten, zoals het maken van een fietstochtje en autorijden, zijn na 2 weken toegestaan.
  • Werken: Na 1 week kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt.

 

CONTROLE 

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens voor controle terug. De eerste controle is één tot twee weken na de operatie om de wondgenezing te vervolgen. U komt dan bij de consulente. Er volgt altijd een controle na 3 maanden om samen het eindresultaat te evalueren.

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een borstlift is er een kleine kans op andere specifieke complicaties, zoals:

  • verandering van gevoel in de tepel of de huid
  • asymmetrie (de linker- en rechterborst zijn niet precies gelijk)
  • vetnecrose (het afsterven van vetweefsel)
  • wond dehiscentie (de wondranden sluiten niet mooi op elkaar aan)
  • tepelnecrose (afsterven van de tepel door onvoldoende doorbloeding)
  • onvrede over de littekens

 

Wordt de borstlift gecombineerd met een borstvergroting met een prothese, dan zijn er ook andere complicaties mogelijk. Die leest u op de pagina over borstvergroting met prothese .

 

KOSTEN

Een borstlift wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda

Borstlift met Wise patroon

Maak een afspraak