Tepel (hof) correctie

Stoort u zich aan het aspect van uw tepels? Zoals te lange tepels, te grote tepelhoven? Of zijn uw tepels juist ingetrokken? Dan is een tepelcorrectie misschien iets voor u. De tepel bestaat eigenlijk uit twee delen: de tepel zelf (het vooruitstekende gedeelte) en de tepelhof (de gepigmenteerde huid eromheen). Beiden kunnen los van elkaar gestoord zijn en gecorrigeerd worden. En afwijkingen zien we bij vrouwen én bij mannen en ze kunnen aan één of aan beide zijden voorkomen.

 

VOOR DE INGREEP

Tijdens het intakegesprek bespreekt u met dr Jurgens uw wens. Dr Jurgens onderzoekt de tepels en bespreekt de mogelijke oplossing. Tevens worden eventuele risico´s en het te verwachten eindresultaat besproken. Dr Jurgens bespreekt uw algemene gezondheidstoestand en u krijgt uitleg over de tepelcorrectie. Heeft u nog een kinderwens? Besef dan dat correcties aan de tepel mogelijk invloed hebben op het geven van borstvoeding.

 

DE OPERATIE

De ingreep vindt over het algemeen onder plaatselijke verdoving plaats en duurt ongeveer 60 minuten. Voorafgaand aan de operatie mag u eten en drinken.

Van tevoren wordt de afwijking afgetekend. Het operatiegebied wordt steriel afgedekt. Beide tepels worden verdoofd. Dit klinkt spannend, maar is slechts een kort prikje en hierna voelt u geen pijn meer.

IS er sprake van een te lange tepel, dan wordt deze ingekort. Is de tepelhof te groot, dan wordt er rondom een reepje weg gesneden. Er blijft dan een litteken om de tepelhof achter.

Bij een ingetrokken tepel plaatsen we een piercing of een hechting onder de huid van de tepel nadat de melkkliergangetjes los zijn gemaakt. Deze verbindingen zorgen er namelijk voor dat de tepel naar binnen wordt getrokken. Dat doen we via een klein sneetje aan de onderzijde van de tepel. We plaatsen vervolgens een piercing die de tepel op zijn plaats (naar buiten) houdt.

De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten. Die hoeven dus later niet verwijderd te laten worden.

Over de wondjes komt een verband.

 

NAZORG EN HERSTEL

U mag het medisch centrum kort na de ingreep verlaten.

Uw borsten voelen de eerste dagen soms een beetje strak en gespannen aan. Dat is normaal, net als eventuele blauwe plekken. Dit verdwijnt na een paar dagen.

Na één tot twee weken zijn de wondjes genezen.

 

Houdt voor het beste resultaat rekening met het volgende:

  • pijnstilling: meestal is paracetamol de eerste dag voldoende. 
  • douchen: U mag de dag na de operatie douchen. Het verband zorgt ervoor dat de wond droog blijft. Mochten de tepels desondanks toch nat worden, dan dept u ze droog, zodat het verband goed blijvt zitten.
  • werken: over het algemeen geldt dat u na ongeveer 1 week alweer kunt werken. Bij zwaar lichamelijk werk moet u rekening houden met 2 weken.
  • sporten: Het is aan te raden om de eerste 2 weken niet te sporten.
  • littekenzalf: Bij normale genezing mag u vanaf 4 weken na de operatie moment het litteken voorzichtig met littekenzalf insmeren om het soepel te houden.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens terug voor controle. De eerste controle is bij de consulente na vijf tot zeven dagen na de operatie. Zij beoordeelt de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Na ongeveer twee maanden wordt het eindresultaat door dr Jurgens beoordeeld. 

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent algemene risico´s, zoals een nabloeding of infectie. Bij een tepelcorrectie is er een heel kleine kans op andere complicaties, zoals het terugkeren van de klacht, verandering van gevoel in de tepel of de huid, het onvermogen om borstvoeding te geven of rimpeling rond het litteken.

 

KOSTEN

Een tepelcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

U vindt de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda

Maak een afspraak