Bovenooglidcorrectie

Heeft u last van een vermoeid of zwaar gevoel van het voorhoofd, hoofdpijn, droge ogen of traanogen, of het idee dat u ergens tegenaan kijkt? Of stoort u zich misschien aan dat extra huidplooitje boven de ogen?  Vindt u of anderen dat u er vermoeid uitziet? Dan is een ooglidcorrectie misschien iets voor u

 

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek bekijkt dr Jurgens nauwkeurig wat het probleem is. Is het een huidoverschot van de bovenoogleden? Of zijn de wenkbrauwen gezakt (browptosis)? Hoe functioneert het spiertje dat de oogleden omhoog trekt (levatorspiertje)? Op basis hiervan maken we samen een operatieplan. Er worden foto’s gemaakt van de uitgangssituatie, we bespreken wat de operatie inhoudt en mogelijke risico’s en complicaties worden door genomen. Als laatste bespreekt dr Jurgens waar u na de operatie rekening mee moet houden voor het verkrijgen van het beste resultaat.

Mocht u bloed verdunnende medicijnen nemen, geef dit dan van tevoren aan. Wellicht dat u hiermee enkele dagen voor de ingreep moet stoppen.

Indien u rookt, dan is het advies dit zeker 2 weken voor de operatie te stoppen, aangezien dit de kans op complicaties duidelijk verhoogt en ervoor zorgt de ogen na de operatie langer dik blijven.

Gebruik op de dag van de operatie geen verzorgingsproducten dan wel make-up.

 

DE OPERATIE

De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats en duurt ongeveer 30 minuten. Voorafgaand aan de operatie mag u eten en drinken.

Van tevoren wordt het overschot afgetekend. Het operatiegebied wordt steriel afgedekt. Beide bovenoogleden worden verdoofd. Dit klinkt spannend, maar is slechts een kort prikje en hierna voelt u geen pijn meer. Het huid- en eventuele vetoverschot wordt verwijderd. Soms wordt het spiertje nog iets strakker gezet. Daarna worden bloedvaatjes dicht gebrand. De huid wordt gesloten met een voortlopende hechting en over de uiteinden van de hechtdraad worden hechtpleisters aangebracht.

Het grootste deel van het litteken komt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid te liggen en is daardoor niet zichtbaar. Aan de buitenkanten loopt het litteken meestal iets door, tot in de kraaienpootjes. Dit is naderhand nauwelijks zichtbaar.

Heeft u ook problemen bij de onderoogleden, dan is een gecombineerde operatie mogelijk. We corrigeren dan zowel de boven- als de onderoogleden. Uiteraard bespreken we dit tijdens het intakegesprek al met u. Deze combinatie ingreep gebeurt in de regel onder algehele narcose, maar kan ook onder plaatselijke verdoving.

 

NAZORG EN HERSTEL

Nadat de ogen een kwartiertje zijn gekoeld, kunt u meteen naar huis. Het is normaal dat de oogleden na de ingreep wat dik, blauw en gezwollen zijn. Soms kunt u door de zwelling de oogleden niet direct volledig sluiten, maar dit trekt binnen enkele dagen bij. Neem een zonnebril mee, zodat de ogen maximale rust krijgen en de littekens uit het zicht en beschermd .

Houdt voor het maximale resultaat rekening met het volgende:

  • koelen: Koelen: de eerste twee dagen is het prettig om de ogen te koelen met een zakje diepvriesdoperwten of een coolpad. Stop de doperwten in een boterhamzakje en vervolgens in een handdoek of washandje, zodat het niet te koud aanvoelt. Doe dit gedurende de dag een aantal maal gedurende 15 minuten, zoveel als prettig voelt.
  • pijnstilling: meestal is paracetamol de eerste dag voldoende. 
  • douchen: U mag de dag na de operatie douchen. Probeer de ogen wel droog te houden. Mochten ze toch nat worden, dan dept u de hechtpleisters droog, zodat deze goed blijven zitten.
  • werken: over het algemeen geldt dat u na ongeveer drie dagen alweer kunt werken. Bij zwaar lichamelijk werk moet u rekening houden met 1 week.
  • sporten: Het is aan te raden om de eerste week niet te sporten.
  • make-up: het gebruik van make-up is bij een genezen huid weer toegestaan.
  • littekenzalf: Bij normale genezing mag u vanaf 4 weken na de operatie moment het litteken voorzichtig met littekenzalf insmeren om het soepel te houden.

 

CONTROLE

Vanzelfsprekend ziet u dr. Jurgens terug voor controle. De eerste controle is bij de consulente na vijf tot zeven dagen na de operatie. Zij beoordeelt de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Na ongeveer twee maanden wordt het eindresultaat door dr Jurgens beoordeeld. 

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep, hoe klein ook, heeft risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een correctie van het bovenooglid kunnen er ook andere complicaties optreden. Daarbij kunt u denken aan asymmetrie (het linker- en rechterbovenooglid zijn niet precies gelijk) of aan wonddehiscentie (wondranden die niet mooi op elkaar aansluiten).

 

KOSTEN

Een bovenooglidcorrectie wordt alleen onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekering vergoed. Mocht u hiervoor in aanmerking komen, dan zal dr. Jurgens dit voor u regelen. 

Indien u niet voor vergoeding in aanmerking komt, dan vindt u de prijzen op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam, of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Maak een afspraak