Buikwandcorrectie

Is uw buik niet meer zo strak als voor de zwangerschap? Of krijgt u maar niet dat beetje vet weg met sporten? Misschien is uw huid verslapt na afvallen? Dit kunnen allemaal redenen zijn om een buikwandcorrectie uit te laten voeren. Bij de buikwandcorrectie wordt het overtollige onderhuidse vetweefsel en de overtollige huid verwijderd. Soms is het nodig om ook de navel hierbij te verplaatsen. Ook moeten soms de buikspieren strakker naar elkaar toe worden gezet (gereefd), omdat ze zijn gaan wijken (rectus diastase). Is het alleen nodig om overtollig vet te  verwijderen, dan is liposuctie misschien een optie. Voorwaarde hiervoor is een goede huidkwaliteit, zodat deze niet gaat hangen. Kortom, voor iedereen is een specifieke maatingreep vereist. Dr Jurgens bespreekt dit graag met u tijdens het consult.

 

VOOR DE OPERATIE

Tijdens het intake gesprek bespreekt dr Jurgens uw wensen. Samen kijken we naar de mogelijkheden die op uw situatie van toepassing zijn. Daarbij zijn uw huidkwaliteit en uw buikspieren met name van belang. Ook uw algehele gezondheidstoestand wordt beoordeeld. Vervolgens worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen, worden de risico’s besproken en het te verwachten eindresultaat. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk dat u tijdens de ingreep op uw streefgewicht bent. En als u rookt, dan moet u daar minimaal zes weken vóór de ingreep mee stoppen. Roken vernauwt de bloedvaten en belemmert een goede en mooie wondgenezing. Bovendien verhoogt roken de kans om complicaties.

 

DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Direct voorafgaand aan de operatie ziet u dr Jurgens en kunt u nog eventuele vragen stellen. Dr Jurgens tekent dan het operatiegebied af. 

De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Zoals gezegd zijn er meerdere manieren om een buikwandcorrectie uit te voeren. Tijdens de intake is bepaald welke operatietechniek uw probleem het beste verhelpt.

  1. Een mini-buikwandcorrectie. Hierbij corrigeren we alleen het deel van de buik onder de navel. Hierbij wordt de navel ook niet losgemaakt van zijn omgeving. Het litteken is relatief kleiner dan bij onderstaande buikwandcorrecties.
  2. Een buikwandcorrectie. Bij deze correctie wordt de gehele buikhuid los gemaakt tot aan de ribbenboog en wordt ook de navel los gemaakt. De navel wordt vervolgens in een nieuwe opening in de huid terug gehecht. U krijgt een horizontaal litteken net boven de schaamstreek en rondom de navel. Eventueel wordt tijdens deze ingreep ook de buikwand en/of buikspieren strakker gemaakt (reven). Dit wordt dan een uitgebreide buikwandcorrectie genoemd.
  3. Een Fleur-de-Lis buikwandcorrectie. Deze ingreep wordt uitgevoerd als er veel huid moet worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan na fors gewichtsverlies of na een maagverkleiningsoperatie. Naast het horizontale litteken krijgt u ook een verticaal verlopend litteken. Afhankelijk van de hoeveelheid te verwijderen huid, verloopt dit litteken tot aan de navel of nog een stuk boven de navel.

Na de operatie worden drains geplaatst om het wondvocht en bloed af te voeren. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen. Die hoeft u dus niet te laten verwijderen. Over de wond worden hechtpleisters geplakt en daarover leggen we een compressieband aan, dat het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.

Duur operatie: 90 – 240 min

 

HERSTEL EN NAZORG

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft 1 nacht in de kliniek om de kans op complicaties te beperken. Na de operatie voelt de buik strak en gespannen en doof aan. Ook kan er nog wat bloed en vocht uit de wondjes lekken of in de week erna bloeduitstortingen ontstaan. Dit is normaal, en gaat vanzelf over.

Houdt u voor het beste resultaat rekening met het volgende:

  • Pijnstilling: meestal is paracetamol voldoende.
  • Compressiekleding: advies is om de eerste zes weken dag en nacht compressiekleding te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen. Uiteraard mag het bij douchen kortdurend af.
  • Douchen: na 2 dagen mag u weer douchen en mag de wond kortdurend nat worden. Dep de wonden daarna wel goed droog.
  • Werk: 2 weken na de operatie kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt. 
  • Sport: de eerste 6 weken raden we intensief sporten en zwaar tillen af. Wel is het raadzaam om direct na de operatie te starten met bewegen. Dit bouwt u langzaam op: de eerste 2 weken kleine stukjes lopen en daarna op geleide van de klachten ook weer fietsen. 

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent risico´s. Algemene risico’s zijn een nabloeding of infectie. Bij een buikwandcorrectie is de kans op overige complicaties klein. Specifieke risico’s zijn een bloeduitstorting (hematoom), vochtophoping (seroom), zwelling (oedeem), een doof gevoel van de huid, of onregelmatigheden in de huid. Minder vaak voorkomende complicaties zijn doorbloedingsproblemen of weefselversterf van de navel, pijnklachten, narcoseproblemen, trombosebeen en longembolie. Ook al streeft dr Jurgens naar symmetrie, toch kan het zijn dat er een milde asymmetrie ontstaat. Ook komen huidflapjes (dogears) in de flanken voor. Dan kan een kleine nacorrectie nodig zijn.

 

KOSTEN

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen na een maagverkleining kan in sommige gevallen een aanvraag bij de verzekering worden ingediend. Dit regelt dr Jurgens dan voor u.

De prijzen vindt u op de website van het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam, of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda(link).

 

RESULTATEN BUIKWANDCORRECTIE

(volgt)

Maak een afspraak