Lipofilling

Wenst u een borstcorrectie of bilcorrectie zonder prothesen? Stoort u zich aan bepaalde deukjes die u graag wilt laten opvullen? Dan is lipofilling misschien iets voor u. Bij lipofilling wordt eigen vetweefsel gebruikt om het volume op andere plekken van uw lichaam te vergroten of op te vullen. Bijvoorbeeld in de billen, de borsten of in het gezicht. Daarbij maken we dus gebruik van lichaamseigen materiaal en niet van protheses. Het eindresultaat voelt en oogt natuurlijk.

 

VOOR DE OPERATIE

Tijdens het intakegesprek bespreekt u met dr Jurgens uw wensen en verwachtingen. Lipofilling is niet bij iedereen mogelijk. U moet over voldoende vetweefsel beschikken. Dat bekijkt dr Jurgens tijdens de intake. Samen bekijkt u waar het vet wordt weg gezogen. Vaak is dit uit de buik, de heupen of de bovenbenen. En waar het kan worden gevuld. Als er onvoldoende mogelijkheden zijn om het gewenste resultaat met lipofilling te behalen, dan bespreken we eventuele andere opties.

Een deel van het vet dat we inbrengen verdwijnt helaas uiteindelijk weer. Ongeveer 50-80% van het vet blijft zitten. Daarom zijn er soms meerdere behandelsessies nodig om het gewenste resultaat te behalen.

 

 DE OPERATIE

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Vlak voor de operatie komt dr Jurgens langs om af te tekenen waar het vet wordt weg gehaald en ingespoten en kunnen laatste vragen worden beantwoord.

Lipofilling vindt plaats onder lokale of algehele narcose, afhankelijk van het te behandelen gebied. U ontvangt eerst via het infuus een dosis antibiotica om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken. Via mini-steekgaatjes door de huid vindt het wegzuigen van vet plaats. Nadat de gewenste hoeveelheid vet is weg gezogen, worden de insteekopeningetjes met een hechting gesloten.

 

Het geoogste vet ondergaat een filter behandeling, waardoor alleen de beste vetcellen overblijven. Deze worden gebruikt voor de lipofilling. Nu wordt ook bij beide borsten enkele steekgaatjes gemaakt in de huid. Met een dunne canule worden de vetcellen op de gewenste locatie ingespoten.

 

De contour en vulling wordt gecontroleerd. Bij de borsten ook door de operatietafel in zitstand te brengen. Zo kan dokter Jurgens beoordelen of er een goede symmetrie is bereikt tussen beide borsten. Tenslotte worden de insteekopeningtjes gehecht en worden er pleistertjes geplakt over de wonden. Er worden geen drains (wondslangen) achtergelaten. U krijgt compressiekleding aan die het behandelde gebied bedekt. Dat is strakke kleding (bijvoorbeeld een hemdje of een broek), die het operatiegebied stevig ondersteunt en in vorm houdt.

 

NAZORG EN HERSTEL

Na de operatie komt u bij in de uitslaapkamer. U blijft opgenomen tot het einde van de operatiedag. Dr Jurgens komt langs om te kijken hoe het met u gaat. Na een lokale verdoving mag u het medisch centrum ongeveer één uur na de ingreep verlaten. De eerste dagen kan er nog wat vocht of bloed uit de wondjes lekken. Dat is normaal, net als zwelling, blauwe plekken en een strak gevoel. Dit trekt binnen een aantal weken tot maanden weg. Na ongeveer drie maanden is het eindresultaat te zien. Het volledige herstel van een grote hoeveelheid lipofilling kan wel tot een jaar duren.

Houdt voor het beste resultaat rekening met het volgende:

  • Pijnstilling:  meestal is paracetamol voldoende, bij uitgebreide liposuctie krijgt u nog extra pijnstilling mee voor de eerste dagen
  • Compressiekleding: advies is om de eerste zes weken dag en nacht compressiekleding te dragen, zodat de huid weer mooi op de onderlaag komt te liggen. Dit geldt voor het gebied waar het vet is weg  gehaald. De locatie waar het vet is ingespoten moet u warm houden met bv thermokleding om de ingroei van de vetcellen te stimuleren
  • Werk: Drie tot vier dagen na een plaatselijke verdoving kunt u meestal de normale werkzaamheden weer doen, tenzij u lichamelijk zwaar werk hebt. Bij een narcose (en een groter operatiegebied) is dat ongeveer een week. Is het operatiegebied erg groot, dan raden we tien tot veertien dagen rust aan.

 

RISICO’S EN COMPLICATIES

Elke ingreep kent risico´s. Dit zijn algemene complicaties zoals een nabloeding of infectie. Bij een lipofilling is de kans op overige complicaties erg klein, omdat we lichaamseigen weefsel gebruiken. Daarom is er geen risico op afstoting. Heel soms zien we een bloeduitstorting (hematoom), vochtophoping (seroom), zwelling of een ander gevoel of onregelmatigheden in de huid. Het kan zijn dat er na het bereiken van het eindresultaat een aanvullende correctie nodig is.

 

KOSTEN

Bij vrijwel alle vormen van lipofilling kunt u ervan uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. Het wordt alleen in zeer specifieke gevallen vergoed, bijvoorbeeld bij aangeboren afwijkingen, of ernstige defecten na trauma.  De tarieven vindt u op de website van Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam, of het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

 

RESULTATEN LIPOFILLING

lipofilling borsten

Maak een afspraak